Zaken goed geregeld:
Wat heb je ? En wie weet waar alles ligt?
Waarom zaken goed regelen?
We denken vaak pas na over het regelen van onze zaken wanneer we ouder worden of wanneer we geconfronteerd worden met onverwachte situaties, zoals ziekte of het overlijden van een dierbare. Maar het is iets waar iedereen, ongeacht leeftijd, tijdig bij stil moet staan. Een goed georganiseerde administratie biedt niet alleen rust, maar voorkomt ook dat je familieleden of andere betrokkenen in het duister moeten tasten als er iets met je gebeurt. Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is om je zaken goed te regelen:
• Bescherming van je nabestaanden: als jij er niet meer bent, willen je naasten niet worstelen met het uitzoeken van waar je bezittingen zich bevinden of wat jouw wensen waren. Een goed geregeld overzicht voorkomt onduidelijkheid en conflicten.
• Juridische bescherming: het tijdig vastleggen van zaken zoals je testament, levenstestament en andere juridische documenten zorgen ervoor dat alles volgens jouw wensen verloopt, zelfs als je zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen.
• Tijdswinst: het ordenen van je administratie kan je helpen om sneller en efficiënter te reageren op veranderingen in je leven, zoals verhuizingen, het aangaan van nieuwe financiële verplichtingen, leuke uitgaven of andere belangrijke keuzes.
• Rust en overzicht: weten waar je documenten, wachtwoorden en belangrijke gegevens zich bevinden, geeft je gemoedsrust en voorkomt stress in onverwachte situaties.
Wat heb je allemaal?
1. Financiën
Je financiële situatie is misschien wel het belangrijkste om goed te regelen, vooral als je een partner, kinderen of andere familieleden hebt die afhankelijk zijn van jouw vermogen. Zorg ervoor dat je het volgende op orde hebt:
• Bankrekeningen: maak een lijst van al je bankrekeningen (inclusief online rekeningen), de bijbehorende rekeningnummers en de contactgegevens van de banken.
• Verzekeringen: zet al je verzekeringen op een rijtje, zoals je zorgverzekering, levensverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, woningverzekering, autoverzekering en eventuele uitvaartverzekering.
• Beleggingen en pensioen: Maak duidelijk waar je beleggingen zijn ondergebracht en welke pensioenvoorzieningen je hebt (pensioenfonds, lijfrente, etc.).
• Schulden: heb je leningen of andere financiële verplichtingen? Zorg ervoor dat deze goed gedocumenteerd zijn, zodat er geen verrassingen zijn voor jou of je nabestaanden.
2. Vastgoed
Als je een huis of andere onroerende goederen bezit, is het belangrijk om duidelijke documentatie te hebben over:
• Eigendomspapieren: bewaar de eigendomsakte van je huis, huurcontracten, hypotheekovereenkomsten en andere documenten die je vastgoed betreffen.
• Onderhoudsinformatie: zorg ervoor dat belangrijke gegevens over onderhoudscontracten, garanties of geplande renovaties voor je woning makkelijk toegankelijk zijn.
• Verkoop- of erfplan: heb je een wens voor wat er met je huis moet gebeuren als je niet meer in staat bent om er zelf voor te zorgen? Of heb je wensen om je huis aan iemand na te laten? Het vastleggen van deze wensen in je (levens) testament geeft duidelijkheid voor je naasten.
3. Digitale bezittingen
In ons digitale tijdperk hebben we allemaal een breed scala aan digitale accounts en eigendommen, zoals:
• Wachtwoorden: maak een veilige lijst van al je wachtwoorden voor e-mail, bankrekeningen, sociale media, cloudopslag en andere belangrijke onlinediensten.
• Digitale documenten: zorg ervoor dat belangrijke documenten, zoals belastingaangiften, contracten, foto’s en video’s, goed georganiseerd zijn in een cloudopslag of externe harde schijf, met toegangsinformatie voor de juiste personen.
• Digitale eigendommen: heb je bijvoorbeeld een YouTube-kanaal of andere digitale eigendommen? Leg vast wie de toegang krijgt tot deze platforms en hoe ze ermee om moeten gaan.
4. Notariële Documenten
Zorg dat je notariële documenten actueel zijn:
• Testament: zorg ervoor dat je testament actueel is, zodat je wensen over je vermogen en bezittingen duidelijk zijn. We raden u aan om minimaal om de 5 jaar naar uw testament te laten kijken.
• Levenstestament: dit is het document waarin je vastlegt wie je belangen behartigt als je tijdelijk of permanent niet in staat bent om zelf beslissingen te nemen.
Wie weet waar alles ligt?
Het is niet genoeg om alleen maar een lijst van al je bezittingen en documenten te hebben; je moet er ook voor zorgen dat de juiste mensen weten waar ze te vinden zijn. Dit zijn enkele belangrijke stappen die je kunt nemen:
1. Duidelijke instructies: laat iemand die je vertrouwt weten waar al je belangrijke documenten zich bevinden. Dit kan een partner, een goede vriend of een naast familielid zijn. Zorg ervoor dat ze toegang hebben tot je kluis, wachtwoorden en andere beveiligde informatie.
2. Veilige opslag: gebruik een fysieke of digitale kluis voor belangrijke documenten, zoals je testament, verzekeringspolissen, eigendomspapieren en wachtwoorden. Deel de toegangsinformatie met je vertrouwenspersoon, maar zorg ervoor dat het veilig blijft.
3. Regelmatige updates: controleer je administratie regelmatig en werk je documenten bij als er veranderingen in je leven plaatsvinden, zoals het afsluiten van een nieuwe verzekering, de verkoop van een huis of een verandering in je zorgbehoeften.
4. Professionele hulp: als je het moeilijk vindt om alles zelf te regelen, kan het nuttig zijn om professionele hulp in te schakelen. Wij van Nalatenschapsbeheer & meer helpen je er graag bij.
Conclusie:
Het is nooit te vroeg om je zaken goed te regelen. Of het nu gaat om je financiën, je vastgoed, je digitale bezittingen of je zorgbehoeften, door alles goed te organiseren, zorg je ervoor dat jij en je nabestaanden rust hebben. Door duidelijke instructies achter te laten over wie toegang heeft tot je documenten en waar alles zich bevindt, voorkom je onnodige stress in geval van een onverwachte situatie. Een beetje voorbereiding kan een groot verschil maken voor zowel jou als voor de mensen die je dierbaar zijn. Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag!