Wie geef je het vertrouwen? Wat regel je in een levenstestament?

Wie geef je het vertrouwen? Wat regel je in een levenstestament?

Het leven zit vol onverwachte wendingen, en hoewel we er niet graag bij stilstaan, kunnen er momenten komen waarop we tijdelijk of blijvend niet in staat zijn om voor onszelf te zorgen. In zulke gevallen is het belangrijk dat je iemand hebt die je vertrouwt om jouw belangen te behartigen. Dit is waar een levenstestament om draait.

Wat is een Levenstestament?

Een levenstestament is een notarieel document waarin je van tevoren vastlegt wie jouw belangen mag behartigen wanneer je (tijdelijk) niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over medische behandelingen, financiële zaken of het beheer van jouw persoonlijke eigendommen.

 Waarom een Levenstestament?

Bijvoorbeeld in de onderstaande situaties, waarbij je zelf geen beslissingen kunt nemen:


• Je raakt in coma na een ongeluk.
• Je krijgt een ernstige ziekte, zoals Alzheimer, waardoor je geestelijk niet meer in staat bent om keuzes te maken.
• Je hebt tijdelijk hulp nodig omdat je bijvoorbeeld herstellende bent van een ingrijpende operatie.


Als je geen levenstestament hebt en je wordt wilsonbekwaam dan moet de rechter bepalen wie jouw belangen mag behartigen. Met een levenstestament bepaal je zelf wie je vertrouwt en hoe je wilt dat je zaken geregeld worden, zonder dat er onduidelijkheid ontstaat.

Wat regel je in een Levenstestament?

In een levenstestament kun je verschillende zaken vastleggen, afhankelijk van je persoonlijke wensen. Hier zijn enkele voorbeelden die je kunt regelen:

Medische beslissingen

Welke behandelingen je wel/niet wilt als je ernstig ziek bent. Of je euthanasiewensen hebt, welke voorkeuren je hebt wat betreft palliatieve zorg, reanimatie etc.

Financiële Zaken

In het levenstestament kun je regelen wie jouw financiële en administratieve zaken mag beheren als jij dit niet meer zelf kunt. Zoals het beheren van jouw bankrekeningen, vastgoed en beleggingen. En ook je administratie en het doen van aangiftes belastingzaken.

Conclusie

Een levenstestament is een waardevol document om jouw belangen te beschermen als je zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen. Je legt van tevoren vast wie je vertrouwt om jouw zaken te regelen, zowel op medisch als financieel vlak. Het voorkomt verwarring, conflicten en onzekerheid voor je naasten. Door tijdig na te denken over wie je deze verantwoordelijkheid geeft en welke wensen je vastlegt, kun je ervoor zorgen dat je zorg en beslissingen in goede handen zijn, als je zelf niet meer in staat bent om ze te nemen.


In veel gevallen kiezen mensen hun partner, kinderen of een goede vriend(in) om deze rol te vervullen. Het is echter ook mogelijk om een externe partij aan te stellen. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn als je geen directe familieleden hebt of als je wilt dat iemand buiten je persoonlijke kring toezicht houdt op de afhandeling van je zaken.

 
Wij van Nalatenschapsbeheer & meer kunnen deze rol ook op ons nemen.